Scroll Top

I AM ALL HERE
BAS KOSTERS

9 mei t/m 18 augustus

De studio van Bas Kosters staat bomvol met bonte kunstwerken, kringloopvondsten, uitpuilende kledingrekken en kleurrijk inspiratiemateriaal. Die vertrouwde werkplek in Amsterdam Noord laat Bas tijdelijk achter zich in een zoektocht naar persoonlijke transformatie. Bij Expo Bart werkt hij aan een groeiende kunstinstallatie van grote schilderijen en wandkleden. Volg zijn maakproces naar een tentoonstelling, of schuif aan achter een werktafel in zijn open atelier.

De creaties van kunstenaar en ontwerper Bas Kosters vormen een kleurrijke en alsmaar groeiende wereld. Textiel, grafische kunst, schilderijen, soft sculptures of keramiek; welke kunstvorm Bas ook gebruikt, zijn beeldtaal blijft herkenbaar. Zijn werk is cartoonesk, humoristisch, erotisch en schurend. “Mensen denken vaak dat mijn werk luid en expressief is, maar het is ook introvert en ingetogen,” vertelt Bas. “Ik streef naar zachtheid, en denk dat ik met mijn werk een veilige plek creëer voor de menselijke emotie.” Zijn kunstwereld wordt bewoond door allerlei steeds terugkerende speelse figuren, waarmee hij persoonlijke en maatschappelijke thema’s verbeeldt.

Het hoofd van Bas duikt soms ook op in zijn eigen kunstwerken. Zo werkt hij al meer dan 20 jaar aan de fotoserie Close Up Project: intieme zelfportretten, altijd gemaakt met een analoge camera op armlengte afstand. Waarom hij zichzelf zo vaak portretteert, daar stond hij vroeger nooit zo bij stil. Maar nu borrelt bij hem de vraag op: in hoeverre is een kunstenaarsportret interessant voor een toeschouwer?  

Bas transformeert zijn fotoportretten en oude kledingstukken tot een wandkleed: The Son. “Dit werk gaat over de band tussen mij en mijn ouders,” legt hij uit. “Het verbeeldt thema’s zoals herdenken, vereren, connectie, eenzaamheid, liefde en vergankelijkheid.” In 2015 maakte Bas een wandkleed van de garderobe van zijn overleden vader, en op State of Fashion 2024 presenteert hij een wandkleed ter ere van zijn moeder. De wandkleden belichamen de overdrachtelijke kracht van textiel. Het maakproces biedt Bas de mogelijkheid om zichzelf op een nieuwe manier te leren kennen.

Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je jezelf kunt uitdragen – maar daar moet je wel de ruimte voor krijgen. Daarom begint Bas tijdens zijn werkperiode aan een reeks grote schilderijen die saamhorigheid verbeelden, met zachtmoedige, dromerige, maar ook strijdbare beelden. “Ik vind het interessant om ook de duisternis te tonen. De generieke eenheidsmassa, de negativiteit, de onveiligheid en fantasieloosheid. Veel mensen zijn boos op mensen die anders zijn. Daarom wil ik voor iedereen de vrijheid en de ruimte bevechten om er te mogen zijn.”

In zowel The Son als I Am All Here spelen het uitdrukken en transformeren van jezelf als individu een rol, en tegelijkertijd je verbondenheid met anderen. Terwijl Bas aan het schilderen en borduren is, kun jij daarom ook naald, draad of potlood oppakken. Doe mee aan de workshop wandkleed maken, maak een zelfportret, of borduur op stoffen die klaarliggen. “Door het bundelen van maakenergie stuur je een positieve kracht de wereld in. De kracht van maken en van liefdevolle aandacht aan iets besteden is zó belangrijk. Ik denk dat de wereld dat echt nodig heeft.”

EVENTS

· Kunstklets met Bas Kosters (i.s.m. Club Goud) | zaterdag 18 mei | 13:30 tot 15:00 uur | deelname gratis |  Meer info

· Workshop Bas Kosters ‘How I See Myself’ | zaterdag 25 mei | 11:00 tot 17:00 uur | deelname €17,50 |  Meer info

· Taart & Tattoos: verjaardag Bas Kosters | zaterdag 8 juni | 13:00 tot 17:00 uur |  Meer info

· NYMA Makersmarkt | zaterdag 30 juni | 12:00 tot 17:00 uur

FOTO’S

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.