GEWEEST

MODELLENFABRIEK
Johannes Langkamp
05 06 ’20 / 28 06 ’20

Na ruim tien weken gesloten te zijn geweest in verband met corona werd de expositie Modellenfabriek  van Johannes Langkamp (Laer, Duitsland 1985) verlengd van 5 t/m 28 juni.

De afgelopen maanden maakte Johannes elke week één model: een ruimtelijke schets die hem de mogelijkheid geeft om zonder concessies te experimenteren. ‘Het kleine formaat van deze modellen laat uitproberen en falen toe. Werkt het niet? Door naar het volgende. Ook de mislukkingen dragen bij aan nieuwe, betere ideeën.’ aldus Johannes. Gedreven door nieuwsgierigheid zoekt hij de grenzen van het voorstellingsvermogen op. 

Terwijl zijn grote installaties om meer voorbereiding en samenwerking met derden vragen, geeft het kleine werk een persoonlijkere inkijk in zijn gedachtegang en zienswijze. ‘Ze komen echt van mijn hand, gemaakt aan mijn tafel.’ Johannes toont de modellen van de afgelopen maanden bij Expo Bart, waar hij in de weekenden verder experimenteert en onder andere aan een ruimtelijke installatie gaat werken.

Hij buigt het platte vlak om naar ruimtelijk en zet stilstaande voorwerpen in beweging. Johannes maakte eerder veel video’s, die terugblikkend in essentie over het onderzoeken van waarneming gingen. ‘Ik realiseerde me dat ik film eigenlijk te plat en digitaal vind; ik wil iets kunnen aanraken of ruiken.’ En dus verlegde hij zijn focus meer naar het materiaal zelf, waarbij juist kleinschalig onderzoek de meest onverwachte vondsten oplevert. Soms worden die in groot formaat uitgevoerd. ‘Maar ook de kleintjes hebben bestaansrecht als autonoom werk. Dat laat ik nu voor het eerst zo radicaal zien.’

Rondleiding door Johannes
Benieuwd naar de verhalen achter de verschillende modellen? Op zaterdag 6 juni en zondag 28 juni is Johannes aanwezig en neemt hij je graag mee op tour door de expositie waarbij hij je meer vertelt over de totstandkoming van zijn werk. Reserveren is niet nodig.

Filmportret Johannes
Expo Bart ging op bezoek bij het atelier van Johannes en kreeg een inkijkje in zijn persoonlijke gedachtegang en werkproces. Bekijk het filmportret hier.

Maatregelen coronavirus
Door een aantal maatregelen te treffen zorgen wij ervoor dat jouw bezoek aan Expo Bart corona-proof is. Er mogen maximaal 6 personen tegelijkertijd binnen zijn. Als het vol is, vragen we je om even buiten te wachten. Omdat de expositie van Johannes interactief is krijg je handschoentjes waarmee je de modellen kunt bedienen worden.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.