Scroll Top

EYELEVEL

5 & 6 juni
ROB SWEERE

Wanneer heb jij voor het laatst écht oog in oog gestaan met een kunstwerk? Gemiddeld kijken we 15 tot 30 seconden naar een kunstwerk. We nemen niet echt de tijd om het volledig te zien. Onze ogen glijden vlug-vlug over een schilderij en richten zich dan alweer op het beeld ernaast. Maar valt er niet veel meer te ontdekken als je langer naar een tekening, installatie of foto kijkt?

Bij Expo Bart op het plein kun je op 5 & juni kunst kijken zonder mede-toeschouwers in de mobiele installatie EYELEVEL. Neem plaats voor een bijzondere 1 op 1 ontmoeting met een kunstwerk. Het enige dat aanwezig is ben jij, het werk en een koptelefoon. In een audio voice-over neemt kunsthistoricus en curator Merel van den Nieuwenhof je mee in haar persoonlijke beleving van het werk waar jij naar kijkt. Een fysieke ervaring die je zintuigen verfrist en je kijk op kunst hopelijk doet verrassen. Oog in oog met één kunstwerk.

Expo Bart toont het werk ‘Interior no. 41’ van Marleen Sleeuwits (Enschede 1980) in EYELEVEL. Marleen heeft een bijzonder oog voor de vervreemdende kwaliteit van ogenschijnlijk nietszeggende plekken. Ze verdraait de waarneembare werkelijkheid, speelt met schaal en creëert optische illusies. Waar ze ruimtes aanvankelijk fotografisch registreert, zet ze wat ze daar aantreft vervolgens steeds meer naar haar hand. Marleen tast zo de grenzen af tussen twee- en driedimensionaliteit. Door haar werk af te speuren, op zoek naar aanwijzingen, denk je er grip op te krijgen. Om vervolgens weer volledig te verdwalen in duizelingwekkende, zich repeterende omkeringen.

Komend jaar tourt EYELEVEL langs musea en kunstinstellingen waarbij er telkens een nieuwe kunstenaar te gast is om zijn of haar werk te tonen. Ga naar www.eyelevelontour.nl voor meer informatie over het project.

Mede mogelijk gemaakt door: Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Provincie Gelderland & Gemeente Nijmegen
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.