Scroll Top

GUT FEELING

Domas van Wijk & Milo Gil
23 11 ’23 t/m 23 12 ’23
Donderdag t/m zondag
12:00 – 17:00 uur

Bij Expo Bart borrelt er iets. Een brouwsel van kunst, smaak, wetenschap en evolutie, gemaakt door een onwaarschijnlijk duo: Domas van Wijk en Milo Gil. Domas werkt als beeldend kunstenaar. Milo zit in de wereld van koffie en fermentatie. Ze werken in andere domeinen, maar tijdens hun samenwerking ontdekten ze dat hun onderbuikgevoel klopt: dat er veel overlap zit in hun werkvelden en fascinaties.

In de ruimte staan grote flessen met verschillende inhouden. Binnenin is Kefir aan het werk: tijdens dit proces bouwt de druk op en wordt de installatie in werking gezet. Zo ontstaat er een levende compositie die alsmaar blijft groeien. Na iedere vergisting wordt het brouwsel in flessen opgevangen en kan het publiek ervan drinken. Daarmee is het werk niet alleen te proeven, maar ook steeds verder aan het woekeren buiten de installatie – tot in de buik van bezoekers.

Hoe ontsprong de eerste creatie en wat is creativiteit eigenlijk? Dit zijn vragen die Domas van Wijk eeuwig fascineren. Hij maakt dan ook installaties waarbij je je als toeschouwer steeds afvraagt wie of wat hetgeen is dat het object draaiende houdt en de toon ervan bepaalt. Zijn kunst en interesses draaien om de wisselwerking tussen mens en materie en hoe deze elkaar eeuwig beïnvloeden. Hij gelooft dat materie een veel grotere invloed op ons heeft dan we denken. Daarom werkt hij graag met materialen die een eigen wil lijken te hebben, wat hij in zijn kunstwerken benadrukt door hun invloed zichtbaar te maken. Fermentatie is een goed voorbeeld van zo’n levend, invloedrijk materiaal.

Wat gebeurt er wanneer je iets kleins verandert in een omgeving? Als je de symbiose tussen de maker, bacteriën en gisten nét iets aanpast? Milo Gil werkt bij de Nieuwe Winkel en Blommers koffiebranderij, waar hij wordt geïnspireerd om zich in zijn vrije tijd bezig te houden met maakprocessen zoals fermentatie. De zoektocht naar balans in smaak is hierbij een constante aanjager.

Wanneer je verbanden smeedt tussen niet gerelateerde dingen ontstaan er nieuwe creaties. Domas zag in Milo een onverwachte samenwerking met veel potentie. Vooral vanwege Milo zijn interesse en ervaring met fermentatieprocessen. Het doel was daarbij niet om als kunstenaar een natuurlijk proces te verkennen, maar om uitgedaagd te worden door een onbekende wereld. De dynamiek van de alsmaar uitdijende Kefircultuur intrigeerde Domas. Zowel de interne beweging in het vat als die daarbuiten, maakt de installatie een levend organisme in constante verandering.

Het spel dat in de installatie ontstaat is iets waarin Domas en Milo zichzelf ook in weerspiegeld zien: verschillende werelden die samenwerken en iets aanslingeren dat zich eindeloos blijft ontvouwen en een eigen wil lijkt te hebben. Waarop je je op een gegeven moment afvraagt: wie of wat heeft eigenlijk de regie over dit alles?

Benieuwd naar deze borrelende installatie? Tussen 23 november en 23 december is Expo Bart open van donderdag t/m zondag tussen 12:00 en 17:00 uur.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.