Scroll Top

MARLOT MEYER

01 11 ’20 / 20 12 ’20
LIMB-2.O
Een web van slangen die plotseling bewegen, ballonnen met lucht vullen en via electroden lichaamsdelen aansturen. Marlot Meyer (Kaapstad, Zuid-Afrika 1997) studeerde onlangs af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag met ‘LIMB-O’: een interactieve ervaringsinstallatie, waar zij zelf fysiek deel van uitmaakt. Met kabeltjes en sensoren aangesloten op haar werk is ze overgeleverd aan de acties van de toeschouwer, die – offline in de tentoonstellingsruimte of online vanuit huis – de installatie en dus ook haar lichaam kan besturen.

In onze onderlinge, veelal digitale interacties speelt het lichaam een steeds kleinere rol. Met ‘LIMB-O’ wilde Marlot uitzoeken of je iemands aanwezigheid kunt voelen als diegene zich niet in dezelfde ruimte bevindt. Het resultaat is een installatie die, met een tastbare verschijningsvorm én een online interface, het schemergebied tussen de digitale en fysieke wereld verbeeldt. De aanraking van sensoren zet een combinatie van reacties in gang, van het opblazen van inflatables tot stroomstootjes, die Marlots lichaam ongecontroleerde bewegingen laten maken. Op die manier maakt ze zichtbaar wat onzichtbaar is, en wijst ze op de indirecte gevolgen van onze handelingen. Een simpele actie kan immers een kettingreactie teweegbrengen.

Dat gegeven werkt Marlot verder uit in ‘LIMB-2.O’, een nieuwe installatie die ze bij Expo Bart gaat opbouwen. Wie middenin de ruimte staat, ziet hoe zijn daden het omringende ‘landschap’ beïnvloeden. De vloer is bezaaid met transparante slangen en gekleurde ballonnetjes, die lijken te ademen of heen en weer bewegen als planten in een onderwaterwereld. Ook op afstand kun je communiceren: ‘LIMB-2.O’ staat in verbinding met haar afstudeerwerk dat gelijktijdig te zien was (tot 21 november) in MU (Eindhoven) en een website (limbo.marlotmeyer.com). Via het livestreamingplatform kun je de interactie aangaan met de installatie. Welke reacties lokken jouw acties uit? En voel je de aanwezigheid van de ander?

IN DE MEDIA
• 29 10 ’20 Ugenda • Expo Bart Nieuwe Oogst met Marlot Meyer
• 01 11 ’20 VPRO PIONIERS • nominatie VPRO Pioniers competitie
• 01 12 ’20 KABK • alumna Marlot Meyer in Expo Bart
• 02 12 ’20 Into Nijmegen • de kleurrijke installatie van Marlot Meyer in Expo Bart
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.