Scroll Top

MARLEEN SLEEUWITS & CINDY BAKKER

EXPO: 05 06 ’21 / 15 08 ’21

Zomerstop: 29 07 ’21 / 08 08 ’21

behang-totaal_klein

FOLLY FACTORY

Het Honigcomplex in Nijmegen ademt industriële geschiedenis, je kunt er de maggi zelfs nog ruiken. Hoe zou de fabriek eruitzien als hij nog in gebruik was? Met een gedeelde fascinatie voor ‘lopende band-esthetiek’ laten Marleen en Cindy hun fantasie de vrije loop en geven in de projectruimte van Expo Bart vorm aan een imaginaire fabriek anno 2021.
Hun eerste ideeën roepen direct een levendig beeld op: ‘Herhalingen van vormen en een explosie van kleuren. Zoals productielijnen waar alles knalroze en mintgroen is en iedereen dezelfde hoedjes draagt. Of de buizen die in Charlie and the Chocolate Factory snoep wegschieten naar een volgende afdeling en waar elke logica lijkt te ontbreken.’ Hun fabrieksinterieur houdt zo het midden tussen de ogenschijnlijk eenvoudige beeldtaal van Cindy, die met kleur en vorm herkenning oproept, en de foto’s van Marleen, waarin de alledaagse ruimte wordt omgevormd tot een complexe realiteit.
Ondanks de verschillende media waarin ze werken, vormt het eindeloos repeteren van een handeling een gemene deler in hun werkwijzen. Zo kan Marleen maandenlang vierkante blokjes knippen om die in een ruimte te plaatsen en te fotograferen en komen de van een afstand industrieel ogende objecten van Cindy voort uit een traag en handmatig proces. ‘We zijn allebei op zoek naar herhaling en patronen, ritme en structuur. Dat heeft overeenkomsten met massaproductie, waarbij medewerkers elke dag dezelfde handelingen verrichten. Daarvan kun je je afvragen: is het geestdodend of juist meditatief?’
Bij Expo Bart komen hun visies samen in een gestileerde opslag van kleurrijke verpakkingen, zorgvuldig gemaakte objecten met een sculpturale kwaliteit, een wirwar van rollenbanen en buizen. ‘We willen iets blootleggen dat je normaalgesproken niet ziet, maar wel herkent. Dat wil niet zeggen dat de installatie zich meteen laat doorgronden; het mysterie dat ons afzonderlijke werk al in zich heeft, wordt in de combinatie alleen maar groter. Het is aan de toeschouwer om dat te ontrafelen.’ Kijk je naar een foto of een schilderij; een machinaal vervaardigd of handgemaakt object?
Op deze zoektocht loopt de expositietitel spelenderwijs vooruit. Folly Factory roept associaties op met een fabriek waarvan je niet weet wat er geproduceerd wordt en zelfs niet wat de functie ervan is.

DE HISTORISCHE HONIG GIFMOORDEN

Op zondag 11 juli om 15 uur geeft historicus Henk Termeer een lezing over de historische gifmoorden die in de laatste oorlogsjaren plaatsvonden in de toenmalige Hollandia-fabriek, nu bekend als het Honigcomplex. Het is gratis toegankelijk en reserveren is niet nodig. Vol is vol. Meer informatie vind je hier.

Het is niet nodig om te reserveren voor deze expositie. Expo Bart is van donderdag t/m zondag geopend tussen 12:00 en 17:00. Je kunt dus weer spontaan langskomen!

In de media

  • 03 06 ’21 Metropolis M • Onwerkelijke decors, voor iets wat normaal heel werkelijk is – een interview met Cindy Bakker.
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.