Scroll Top

NIELS DUFFHUES

11 07 ’20 / 30 08 ’20
ALLEDAAGS AVONTUUR

Je zou het bijna vergeten: de huidige invulling van het Honigcomplex, waar ook Expo Bart is gevestigd, is tijdelijk. Eind 2021 wordt plaatsgemaakt voor de bouw van woningen. Maar tot die tijd blijft het terrein de creatieve hotspot van Nijmegen. Tijdens een werkperiode bij Expo Bart verbeeldt Niels Duffhues de situatie zoals hij die aantreft in een poëtisch filmdocument.

Niets staat vast, behalve zijn uitvalsbasis: zijn tijdelijke zomerstudio in de ruimte bij Bart. Vooruitblikkend oppert hij: ‘Stel: de nieuwbouwplannen zijn niet doorgegaan, maar iedereen is vertrokken. Dat zou passen bij de geschiedenis van de plek, die sinds de Romeinse tijd verschillende rollen heeft gehad en daarna steeds weer werd verlaten.’ Op het lege terrein in verval zou niets gebeuren. En tóch zal er actie zijn. Spelen er kinderen? Wonen er zwervers, of katten?

Afhankelijk van zijn uitgangspunt, dat hem ter plekke wordt ingegeven, kan de insteek totaal anders zijn. ‘Ik begin en kies dan een lijn die ik volg. Neem elektriciteitsmasten. Daaronder mag niet gebouwd worden. Er staan dus geen huizen, maar wat is er wel? Als je sporen volgt, kom je van alles tegen.’ Niels ziet zijn werkproces als een expeditie, met het verschil dat een échte expeditie een vooropgezet doel heeft. ‘Dat heb ik niet; het gaat mij om de route, het avontuur. Al filmend ontstaan de onderwerpen.’

In de expositieruimte, zijn tijdelijke studio, transformeert hij alledaagse beelden tot een nieuwe, fictionele realiteit. Zijn audiovisuele werk balanceert op het snijvlak van videokunst en cinema. ‘Als een traag voortschrijdende tijdzone, waarin op eigenzinnige wijze verbanden worden gelegd tussen beeld, muziek, tekst en soundscapes.’ Te midden van een solo-expositie met bestaand werk presenteert Niels aan het eind van zijn werkperiode bij Expo Bart het (tussen)resultaat van zijn verkenningen als een multidisciplinaire totaalbeleving.

CINECONCERTEN

Op vrijdag 28 augustus en zaterdag 29 augustus sluit Niels zijn expositie af en ben je welkom voor een cinematische muziekbeleving van zijn korte films, samengesteld als setlist, met een live soundtrack van gitaar en harmonium. Er zijn twee cineconcerten per avond. Het eerste cineconcert start om 19:30 uur en het tweede cineconcert om 21:00 uur. Het concert duurt 30 minuten.

IN DE MEDIA
• 06 08 ’20 De Brug • Cineconcerten van Niels Duffhues bij Expo Bart
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.