Scroll Top

TROUBLED WATERS

Valentina Gal
25 01 ’24 t/m 03 03 ’24

Een moerasachtig landschap strekt zich uit in Expo Bart. Op het water drijven lelies die zachtjes verwijzen naar Monet, die voor zichzelf een gedroomd schildersatelier creëerde in zijn tuin. Waar hij een lieflijke vijver, Japanse brug en weelderige bloemen samenbracht, koos Valentina Gal voor Troubled Waters andere elementen: haar 3D-geprinte lelies, videoinstallatie en 21e eeuwse waterbassins weerspiegelen een hele nieuwe wereld.

Valentina Gal dompelt zich voor haar werk onder in onbekende gebieden: van ontspanningsoorden tot hondenshows en virtual reality-chats. Ze lijken op het eerste oog niets gemeen te hebben, maar het zijn allemaal subculturen en plekken waar mensen ‘ontsnappen’ aan de dagelijkse realiteit. Hier stelt Valentina vragen over wat het is om mens te zijn.

In de tijd van Monet groeiden industrieën rap en laafden mensen zich vooral aan de natuur. Tegenwoordig betreden we de ideale wereld vanaf onze bank: van perfect gefilterde plaatjes van onszelf en ons leven, tot deep fakes van politici die ons dingen willen laten geloven.

Hoe plaatsen we ons in een tijd waarin het steeds lastiger wordt om te bepalen wat echt is? Zijn we nog wel verbonden met de natuurlijke wereld, of zijn we al te sterk verweven met de virtuele realiteit? Zowel de lelies als de beelden in de installatie van Valentina komen uit het digitale domein, net als de soundscape die componist Maarten Brijker speciaal voor dit werk maakte. De gesproken teksten die zijn verwerkt in zowel de soundscape als het videowerk, vinden hun inspiratie in dialogen met kunstmatige intelligente (A.I.). Maar hoe knap deze technieken ook zijn, het is niet in staat tot creativiteit en empathie.

De kunstenaar heeft voor dit werk minimaal gebruik gemaakt van A.I, omdat uit onderzoek blijkt dat het genereren van een basisgesprek met ChatGPT zo’n halve liter water nodig heeft om dataservers te koelen. Terwijl drinkwater in de toekomst alleen maar schaarser wordt.

Troubled Waters is een digitale meditatie over hoe we als mens willen omgaan met de werelden om ons heen. De keuze voor de ene wereld beïnvloedt de andere. Valentina hoopt dat we in haar tentoonstelling zowel bewust worden van de positieve impact die we met moderne technologie kunnen maken, als de verantwoordelijkheid die we hebben om hier bedachtzaam mee om te gaan.  Daarbij zet ze je als toeschouwer aan het denken. Als je terugkijkt naar de tijd van Monet en creatief en empathisch vooruitkijkt: hoe ziet onze gedroomde wereld er dan over nog twee eeuwen uit?

Met dank aan:  Amarte fonds en het Cultuurfonds. Creative direction en CGI video: Ernest (Diego Grandry en Samuel Rynearson). Sounddesign: Maarten Brijker. Voice-overs: Sarah Nightingale, Angela Owensen Regal. Technische ondersteuning: Stefan Bandalac. 3D print ondersteuning: Beng Yuenyong. Speciale dank aan: Lijstenmakerij Gal (Etten), Thijs Jaeger en Trixie (Den Haag).

Events

Troubled Waters Live
Zaterdag 3 februari
16:00 tot 17:00 uur

Zaterdag 3 februari tussen 16:00 en 17:00 uur is er een live optreden van componist Maarten Brijker bij de installatie Troubled Waters van Valentina Gal. De entree is gratis.

Zowel de lelies als de beelden in de installatie van Valentina komen uit het digitale domein, net als de soundscape die componist Maarten Brijker speciaal voor dit werk maakte. De gesproken teksten die zijn verwerkt in zowel de soundscape als het videowerk, vinden hun inspiratie in dialogen met kunstmatige intelligente (A.I.). Deze middag speelt componist Maarten Brijker zijn soundscape live voor publiek te midden van de installatie.

Geannuleerd:
Pondering Troubled Waters
Vrijdag 23 februari
16:00 tot 18:00 uur

Dit event is helaas geannuleerd i.v.m. ziekte.

Hoe plaatsen we ons in een tijd waarin het steeds lastiger wordt om te bepalen wat echt is? Zijn we nog wel verbonden met de natuurlijke wereld, of zijn we al te sterk verweven met de virtuele realiteit? De installatie Troubled Waters roept vragen op en zet je als toeschouwer aan het denken over de impact die moderne technolgie kan maken. Deze middag is Valentina aanwezig om je meer te vertellen over hoe Artificial Intelligence is ingezet om de installatie  te maken.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.