Scroll Top

HOE IS HET NU MET?

Hoe is het nu met de makers die we afgelopen jaar hebben ontvangen bij Expo Bart? Waar halen ze nu inspiratie vandaan of omarmen ze juist het collectieve stilstaan in deze coronaperiode?
JELLE MASTENBROEK
In het najaar van 2020 toonde Jelle Mastenbroek (Groningen, 1988) de installatie ‘Data Orchestra’ bij Expo Bart. Hij struinde het Honigcomplex af op zoek naar instrumenten voor een nieuwe site-specific versie. Voedselcontainers, pallets en stortkokers: geluid was het hoofdingrediënt van zijn mechanische installatie. Inmiddels zijn we een half jaar verder, corona beheerst nog steeds ons dagelijks leven, maar Jelle zit alles behalve stil:
Jelle: voor mij is het geen stille tijd, ik kan gewoon als altijd in mijn atelier werken. Daardoor is de grote verandering rondom het thuiswerken minder voelbaar voor mij. Een werk dat ik de afgelopen tijd maakte voor Keramiekmuseum Princessehof heet ‘Over Rozen Gaan’.
Het werk is een pronkkast vol porselein zoals rijke Hollanders hadden in het verleden. ‘Over Rozen Gaan’ transformeert zo’n pronkkast naar een statement over geld. Het chique Famille rose-porselein en de met zwart zaad bedekte kast verwijst naar de groeiende economische ongelijkheid van vandaag de dag. Dit werk doet een poging deze tegenstelling tijdelijk op te heffen: het leven van elke toeschouwer kan hier, net zoals het muntje, een moment ‘over rozen gaan’.  Als je een euro in de sleuf werpt rolt de munt over het ‘rooskleurige’ servies. Na afloop valt de munt in de retourlade. Op die manier is het muntstuk geen doel op zich, maar een middel voor een bijzondere ervaring.  
Fotograaf: Pierre Castignola 
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.