Scroll Top

HOE IS HET NU MET?

Hoe is het nu met de makers die we afgelopen jaar hebben ontvangen bij Expo Bart? Wat beweegt hen in tijden van social distancing? Waar halen ze hun inspiratie vandaan of omarmen ze juist het collectieve stilstaan?
JORDAN ARTISAN
Kunstenaar Jordan Artisan verruilde zijn atelier vorige zomer voor Expo Bart gedurende een werkperiode van twee maanden. Hij gooide de deuren van de projectruimte open om publiek mee te laten kijken bij zijn maakproces. Het resultaat was een zeshoekig podiumsculptuur dat Jordan maakte in opdracht van de Nijmeegse Kunstnacht. Hoe beleeft hij deze periode?
Jordan: ‘Deze coronatijd maakt mij voorzichtig. Ik maak deel uit van de risicogroep. Hierdoor focus ik me op gezond blijven en vermijd ik anderen. Belangrijke beurzen en netwerkmomenten zijn verschoven. Zo zou ik afgelopen maand in Milaan op de design beurs Salone del Mobile staan. Nu is er tijd, iets waar je niet genoeg van kan hebben, voor familie en om de toekomst vorm te geven.
Het belang en de noodzaak van cultuur worden nog belangrijker. Als kunstenaar en ontwerper maak ik toegepaste kunst, een alternatief voor de massaproductie. Consumentisme is al langere tijd in opspraak. In de toekomst verliest het hebben van veel ‘spullen’ hun waarde. We gaan minder impulsief en bewustere keuzes maken en kijken naar wat de productie de natuur en cultuur kost. Lokaal, ambachtelijk en eerlijk worden hopelijk de standaard.
De objecten die ik maak zijn veelal van natuurlijke of gerecyclede materialen, steeds vaker ga ik op zoek naar duurzame alternatieven. In dit Corona tijdperk ga ik verder met het uitbouwen van The Jordan Artisan series. In de tuin werk ik aan licht- en zitsculpturen. Met een nieuwe techniek geef ik tegenwicht aan de donkere en zware objecten in betonstaal. Deze techniek laat zich het best vergelijken met papier-Marché, al voelt het ook als het ouderwets sculpturen van beelden. Het materiaal wordt echter hard als beton, en heeft ondanks de lichtheid een sterkte in zich.
Net als iedereen blijf ik in contact via het scherm, met architecten, journalisten, curatoren en collega’s. Hier probeer ik virtueel mijn portfolio onder de aandacht te brengen. Er is beweging in de kunstwereld. Dat staat veel minder stil dan ik had verwacht. We zoeken elkaar op omdat we verder willen of vragen hebben voor die toekomst die we samen scheppen.’
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.