NU

Expo Bart is tot en met 6 april gesloten in verband met de maatregelen die het RIVM en de Rijksoverheid hebben aangekondigd rondom het coronavirus. Ook het programma van zondag 26 april is komen te vervallen. We houden mogelijke verdere maatregelen goed in de gaten en houden je op de hoogte van onze openingstijden na 6 april. Via Facebook en Instagram plaatsen we foto’s en video’s van de huidige expo ‘Modellenfabriek’ van Johannes Langkamp. Op deze manier hopen wij zijn werk toch onder de aandacht te kunnen brengen en te laten zien waar hij de afgelopen maanden hard aan gewerkt heeft. 

MODELLENFABRIEK
Johannes Langkamp
12 03 ’20 / 26 04 ’20

Wat gebeurt er als…? Dat is de vraag die ten grondslag ligt aan ieder werk van Johannes Langkamp (Laer, Duitsland 1985). De afgelopen maanden maakte hij elke week één model: een ruimtelijke schets, die hem de mogelijkheid geeft om zonder concessies te experimenteren. ‘Het kleine formaat van deze modellen laat uitproberen en falen toe. Werkt het niet? Door naar het volgende. Ook de mislukkingen dragen bij aan nieuwe, betere ideeën.’ Gedreven door nieuwsgierigheid zoekt hij de grenzen van het voorstellingsvermogen op.

    

Hij buigt het platte vlak om naar ruimtelijk en zet stilstaande voorwerpen in beweging. Johannes maakte eerder veel video’s, die terugblikkend in essentie over het onderzoeken van waarneming gingen. ‘Ik realiseerde me dat ik film eigenlijk te plat en digitaal vind; ik wil iets kunnen aanraken of ruiken.’ En dus verlegde hij zijn focus meer naar het materiaal zelf, waarbij juist kleinschalig onderzoek de meest onverwachte vondsten oplevert. Soms worden die in groot formaat uitgevoerd. ‘Maar ook de kleintjes hebben bestaansrecht als autonoom werk. Dat laat ik nu voor het eerst zo radicaal zien.’

Terwijl zijn grote installaties om meer voorbereiding en samenwerking met derden vragen, geeft het kleine werk een persoonlijkere inkijk in zijn gedachtegang en zienswijze. ‘Ze komen echt van mijn hand, gemaakt aan mijn tafel.’ Johannes toont de modellen van de afgelopen maanden bij Expo Bart, waar hij in de weekenden verder experimenteert en onder andere aan een ruimtelijke installatie gaat werken. Hij communiceert zijn ontdekkingen direct aan het publiek, dat deelgenoot wordt van het proces én van Johannes’ verwondering. Want wat als je een in de verf gedoopte verfroller op een schroeftol bevestigt en hem aanzet in de ruimte? Of wat als je een vuilniszak vult met lucht en vervolgens onder druk zet? En welk geluid maakt papier dat over een ruwe wand schuurt? ‘Het is geweldig om met stupide, nutteloze dingen bezig te zijn.’

Helaas hebben we het programma van zondagmiddag 26 april moeten annuleren vanwege de coronamaatrdegelen. Wij doen momenteel ons best om de expositieplanning van de komende tijd aan te passen en zoeken naar een vervangende datum. 

       

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.